Foto Peter van Beek

Woonvormen

Eeuwenlang reisden Roma met paarden en wagens, en sloegen voor de overnachting tenten op. Zelfs tijdens de ijzige Oost-Europese winters verbleven zij in hun tenten. De kampvuren brachten de noodzakelijke warmte, en vormden de centrale plaats voor het sociale leven.
Roma zijn gehecht geraakt hun een reizend bestaan. Zij wenden aan een zwaar buitenleven, zonder voorzieningen. Zij hebben geleerd kou en hitte, gebrek en afwijzing te verdragen.

Huifkarren

Soms werden de wagens overdekt met (zeil)doek; de welbekende huifkarren. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwamen er ook houten overkappingen. Deze houten woonwagens zijn in de loop der jaren in allerlei fraaie uitvoeringen verschenen. Door de autochtone bevolking in Europa is dit voorbeeld later overgenomen om op het platteland te recreëren.

Vaste woonplaatsen

De huifkarren werden in West-Europa in de 20e eeuw vervangen door caravans, getrokken door auto’s. In een latere periode werden er op vaste locaties stacaravans neergezet.

Roma, daily gypsylife in Slowakia

In de meeste Oostbloklanden werden de Roma na de Tweede Wereldoorlog gedwongen op een vaste plaats te verblijven. Zij werden ondergebracht in kale flatblokken, of in getto’s of kampen aan de rand van de steden of dorpen.

.