India

Hoewel de oorzaak van de emigratie onduidelijk is, zijn wetenschappers het er in het algemeen over eens dat de oorsprong van de Romabevolking in India ligt. Ook de meeste Roma zelf gaan hiervan uit. In de Romavlag, die zij op hun eerste congres in 1971 kozen, symboliseert het spaakwiel niet alleen het rondtrekken, maar ook de verbondenheid met India. Er wonen nog altijd Roma-groepen in India, zoals de Banjara-gypsies. Zij behoren tot de kastelozen, die worden geminacht en uitgebuit. In de stad Mumbai werken veel Banjara-families lange dagen voor een hongerloon in de visschoonmaak. Ook de kinderen moeten er meehelpen. Banjara-meisjes zijn er het slechtst aan toe. Zij worden ook thuis als oud vuil behandeld en dikwijls geslagen.

Onderwijs meisjes

Onze partnerorganisatie Global Banjara Foundation Trust bezoekt de Banjara-Roma-families om hen het evangelie te vertellen, en ouders te overtuigen van het belang van onderwijs voor hun kinderen. Zij hebben Kids Projecten opgezet waar de kinderen goede voeding krijgen, bijbelonderwijs, schoolmaterialen en huiswerkbegeleiding.

Vanuit Nederland geven wij steun aan een Kids Project dat is opgericht voor meisjes. Een doorbraak voor deze kinderen, die een ellendig en uitzichtloos bestaan leidden. Zij krijgen de kans om naar school te gaan en uit het dal van afwijzing en verpaupering te klimmen!

Ook geven we steun aan de families van de kinderen, zoals met verstrekken van waterfilters.

Bovendien willen we support geven aan beginnende ondernemers. Onze projectpartner traint Banjara-ouders in ondernemerschap en stimuleert hen om een eigen bedrijfje op te zetten. Zoals met het naaien van kleding, een groentekraam op de markt, of verkoop van thee. Met name het laatste blijkt erg succesvol. De afgelopen jaren zijn verschillende voorgangers van Banjara-kerkjes samen met hun vrouw een thee-corner gestart. Ze verdienen zo een inkomen waarmee ze zowel hun gezin als ook hun kerk kunnen onderhouden. Het is het idee om in de christelijke Banjara-gemeenschap steeds meer van deze bedrijfjes op te zetten.