10 jaar Christian Roma Support!

In juli 2011 hebben wij onze Stichting Christian Roma Support (CRS) opgericht, met het doel Roma die in slechte omstandigheden leven vooruit te helpen en hen bekend maken met het evangelie. Aanvankelijk startten we Support Programs in Oekraïne en Roemenië. In de loop der jaren is het werk uitgebreid naar de Balkan, India en Israël.   

10 jaar CRS hebben we 10 juli gevierd met een Open Dag in ons kantoor in Rotterdam-AlexanderpolderMet o.a.:

  • Info over de Roma en CRS-activiteiten
  • Woonwagenmuseum
  • Lancering van het boek Gypsy-vrouw in Jeruzalem; waargemaakte dromen‘. Een boeiende autobiografie van onze projectpartner in Israël: Domari-gypsy-vrouw Amoun Sleem. Voor € 19,95 (incl. verzendkosten) kun je het boek bestellen (zie onder). Het boek is vertaald door Sabina Achterbergh, lees hier haar achtergrondinformatie. Het eerste exemplaar is overhandigd aan dr. ir. Jan van der Graaf (zie publicatie van het RD op onze Twitter-account). 

 

Bestel nu het boek van Amoun Sleem!

Het boekje kost 19,95 incl. verzendkosten. 

Vertaalster Sabina Achterbergh

Sabina Achterbergh is geboren in Amsterdam in een woonwagenfamilie van Reizigers & Sinti. Vanaf haar vroege jeugd groeide ze op met de oorlogsverhalen. Veel van haar familieleden zijn in WOII opgepakt en vermoord in concentratiekampen en tijdens de dodenmars. Al sinds de basisschool zet Sabina zich in om dit vergeten oorlogsleed bekend te maken.

Terugblik op 10 jaar Christian Roma Support

Met dankbaarheid aan God kijken wij terug op de vele veranderingen ten goede die we mochten bewerkstelligen in Roma-gemeenschappen. We geven ondersteuning gericht op duurzame verbeteringen en zelfredzaamheid, zoals het renoveren van bouwvallige woningen of starten van eigen bedrijfjes. Maar bovenal zijn we erop gericht kinderen uit het slop te halen en hen kansen te bieden voor een betere toekomst. Hieronder belichten we uit elke projectland een activiteit op dit gebied.

Bulgarije

Bulgarije

In Bulgarije is er veel gebeurd voor de alfabetisering, communicatie in de Bulgaarse taal, muziek- en zangvaardigheden.

Montenegro

Montenegro

In Montenegro werden de Roma wijken omsingeld en afgesloten, waardoor voedselhulp hard nodig was.

N-Macedonië

N-Macedonië

Roma kinderen kunnen geen online onderwijs volgen door een gebrek aan digitale middelen. Hier zijn programma’s voor opgericht.

Servië

Servië

Slechts 3% van de Roma-kinderen in Servië maakt een school af. Bij het Roma Kids Project is 85% succesvol op school!

Oekraïne

Oekraïne

De CRS kids projecten begonnen in Oekraïne en de lange termijn invloeden zijn er nu duidelijk te merken.

Roemenië

Roemenië

Een kids club in Roemenië heeft veel gedaan voor de omgang en vriendschappen tussen Roma en niet-Roma.

Israël

Israël

Amoun Sleem heeft het Domari Center opgericht, om haar volksgenoten te helpen een toekomst op te bouwen.

India

India

In samenwerking met de Banjara foundation is in de slums in Mumbai een kidsproject speciaal voor meisjes gestart.

Nieuwsbrieven

In onze nieuwsbrief vindt u elk kwartaal actuele informatie over onze activiteiten. U kan u inschrijven voor onze nieuwsbrief door hieronder uw voornaam, achternaam en e-mail door te geven. De nieuwsbrieven van 2016 tot en met 2021 vindt u hier:

 

Christian Roma Support in de media

Bij veel Nederlanders is de situatie van de Roma in Oost-Europa nauwelijks bekend. Of mensen hebben een zeer eenzijdig beeld van deze bevolkingsgroep. Via verschillende communicatiekanalen willen we de nood onder de aandacht brengen en laten zien hoe we als christenen gezinnen kunnen bemoedigen en ondersteunen. Hieronder vind je artikelen / interviews in de media.