Opvoeding en scholing

In veel Romagemeenschappen worden kinderen niet alleen door hun ouders opgevoed, maar ook hun grootouders, ooms en tantes.

Opvoeding

Meisjes helpen van jongs af aan mee in de huishouding. Jongens met klussen om het huis, zoals dieren verzorgen of hout hakken. In sommige streken in Oost-Europa worden meisjes al op jonge leeftijd (vanaf 14 jaar) moeder. Door gebrek aan middelen worden huwelijken dikwijls niet officieel gesloten. Maar als een jongen en meisje gemeenschap hebben gehad, worden zij beschouwd als een echtpaar.

Scholing

Vroeger ontvingen Roma geen onderwijs vanwege hun rondreizend bestaan. Ook nu sturen de Roma, met name in Oost-Europa, hun kinderen vaak niet naar school, om hen te beschermen tegen de negatieve invloeden van de autochtone bevolking. Het belang van ontwikkeling, en daarmee het vergroten van de kans op een betere toekomst, wordt door gebrek aan ondervinding onderschat.
Het analfabetisme is hoog onder de Roma, wat in de huidige maatschappij een groot obstakel vormt. Daarom is het van essentieel belang om de toegang tot het onderwijs te vergroten.