Muziek

De muziek die de Roma (met name in Oost-Europa) in eigen kring spelen is wezenlijk anders dan de muziek die zij voor publiek ten gehore brengen. De melodieën klinken melancholisch. De liederen gaan vaak over het onrecht, de angst en de armoede die zij hebben ondervonden. Ze worden gezongen onder begeleiding van snaar- en (zelfgemaakte) slaginstrumenten.

Violisten

Roma zijn uitstekende violisten. Zij kunnen een verbazingwekkende virtuositeit vertonen. Een mooi voorbeeld is het Hongaarse orkest dat is opgericht tijdens een begrafenis van een bekende muzikant. Veel Roma waren hiernaartoe gekomen om gezamenlijk te musiceren. Naar aanleiding hiervan werd Hundred Gypsy Violins opgericht, een geweldig orkest, dat bestaat uit ca. 100 Romamusici die snaar- en blaasinstrumenten bespelen. Zij gebruiken geen bladmuziek en hebben geen dirigent, maar hun muziek klinkt magistraal!

 

Gitaristen

Een aantal Roma heeft door hun virtuoze spel internationale bekendheid verkregen. Wereldberoemd werd de Franse gitarist Django Reinhardt. Als jongen liep hij door een brand in de woonwagen een verminkte hand op. Hij leerde met drie vingers op zijn gitaar te spelen, waardoor hij een revolutionaire techniek ontwikkelde. Met zijn gitaarmuziek is hij legendarisch geworden. In Nederland is de Gypsy Jazz gitarist Paulus Schäfer een bekende vertolker van Django’s muziek.