Servië

 

Volgens de statistieken maken slechts drie van de honderd Roma-kinderen in Servië een school af. Maar van de kinderen die naar het Roma Kids Project in Jagodina komen is 85% erg succesvol op school! Omdat hun ouders het vaak laten afweten, worden de kinderen dagelijks thuis opgehaald en naar de projectlocatie gebracht. Ze krijgen hier een ontbijt (watthuis doorgaans ontbreekt), later op de dag een warme maaltijd, en voordat ze naar huis gaan (ongeveer 15.00 uur) eten ze een snack en/of fruit. Er zijn twee onderwijzeressen die met de kinderen werken. Zij verzorgen niet alleen de lessen, maar geven de kinderen ook veel liefde. En ze werken aan hun gezondheid en hygiëne. Soms worden er kinderen gedoucht.


De leerkrachten werken ook aan goed contact met de ouders. Uit armoede brengen deze hun kind zelden naar een dokter of bijvoorbeeld een logopedist. Daarom gaat het team regelmatig met kinderen naar het ziekenhuis voor medische controles en waar nodig behandeling.
Door deelname aan het project is levensveranderend voor de Romakinderen.; het begin van schoolonderwijs en een opleiding en kansen op goed werk!