Je beste beentje voor!

Voor Roma-families is dansen bijna net zo normaal als lopen. Roma dansen vaak, wanneer zij er maar zin in hebben. De typische Roma-dansstijl gaat gepaard met veel tappen met de voeten en klikken met de vingers. De ouderen leren het de jongeren, zo geven ze het door.

Zo is Ilona Deka, initiator en lerares van de door CRS gesponsorde Roma-dansschool, ook begonnen. Ze leerde het in haar familie en bleek talent te hebben. Eindeloos oefenen deed de rest. Ze merkte dat ook niet-Roma belangstelling hebben voor Roma-dans en zag dit als een kans voor haar volk om zich positief te profileren. Via CRS projectpartner Karlos Horváth is zij in 2018 daarom begonnen met een dansschool in Mukachevo, Oekraïne. Nu geeft ze vier keer per week les aan 25 kinderen van het Romakamp. Met veel plezier en zichtbaar resultaat. De dansgroep uit het kamp is zo goed, dat ze uitgenodigd worden om op te treden op de culturele feesten van de stad. Daar dansen ze in prachtige flamenco-kostuums, gemaakt door een Roma-vrouw uit het kamp.

Karlos, wiens blonde dochter ook meedanst in de groep, ziet hoe goed het de kinderen doet. Het dansen versterkt hun eigenwaarde, geeft structuur aan hun leven en laat hen trots zijn op de Roma-cultuur. Bovendien geven de optredens hen de kans om op een positieve manier in contact te komen met de wereld buiten het kamp. En waardering te krijgen van een maatschappij die hen normaal niet ziet staan.

Tja, en tenslotte is het ook gewoon ontzettend leuk om te doen!

Bekijk hier de Roma-dansgroep in actie op het cultuurfeest van Mukachevo

 

 

Christian Roma Support

Vierambachtsstraat 20

3023 AM  Rotterdam

info@christianromasupport.nl

(010) 477 44 42

IBAN:
NL41 INGB 00059 86 122

KvK:
53163095

RSIN:
850774767