Opgroeien in een Romakamp: David en Sandy

In Oost-Europa leven talloze Romafamilies nog in getto’s, waar geen goede bestrating is, geen waterleiding en zelfs geen riolering. Veel ouders zijn ongeschoold. Moeders zorgen voor hun kroost en vaders en jongens gaan er op uit om het nodige bijeen te schrapen, zoals oud ijzer om te verkopen, of hout voor de kachel.
Zo ook David, een jochie van tien jaar dat is geboren in een Oekraïens Romakamp, in Mukachevo. David heeft talent om gemakkelijk contact te maken en weet daar dikwijls zijn voordeel mee te doen. Hij is vrolijk en zelfbewust, maar zijn bestaan is heel triest. Zijn vader is al jaren geleden overleden. Met zijn moeder en nog vijf broers en zussen woont hij in een kleine hut, waarin slechts twee bedden staan. Meestal slaapt David op de koude vloer. Overdag sjouwt hij met emmers water voor het gezin en ook voor zijn oma die vlakbij woont. Geregeld gaat hij naar de vuilnisbelt om te zoeken naar iets bruikbaars.

David gaat niet naar school en kan niet lezen en schrijven. Zijn toekomst ziet er somber uit. Zijn moeder vertelt dat zij geen nette kleding voor hem heeft om hem naar school te laten gaan. En dat ze de schoolspullen niet kan betalen. David gaat wel elke week naar de kerk. Vanuit deze Romakerk organiseren projectwerkers tal van activiteiten om kinderen zoals David te helpen. Christian Roma Support (CRS) steunt deze initiatieven. Zo kregen alle kinderen voor de winter warme laarzen en een winterjack. En kinderen die naar school willen, hebben een mooie rugtas gekregen met de benodigde schoolspullen. Ook worden gezinnen geholpen met bijvoorbeeld stookhout, voedselpakketten, reparatie aan hun huisje, of een nieuwe houtkachel.

Een ander kind in dit zelfde kamp is Sandy, van negen jaar oud. Haar familie is ook straatarm. Maar Sandy gaat naar de nabije Romaschool en is een heel ijverige leerling. Na schooltijd gaat zij meteen naar de huiswerkklas in het kamp. Daar krijgen de kinderen begeleiding met huiswerk, omdat er in de krappe ruimte thuis geen plek is om dat te doen. Sandy is een van de weinigen die het nooit laat afweten, ook niet als het erg koud of regenachtig is in de winter. Zij wil later graag onderwijzeres worden.

Onlangs is CRS met EO Metterdaad naar dit Romakamp geweest, waar deze kinderen gefilmd zijn. Ze lieten zien waar zij wonen en hoe zij leven. Aangrijpende beelden, waarvan je je steeds afvraagt; is dit echt Europa?

Wij willen David en Sandy helpen om een betere toekomst op te bouwen. David kan een coach toegewezen krijgen, om de noodzakelijke discipline te ontwikkelen en iedere dag naar school te gaan. Sandy kan extra lessen krijgen om op beter niveau dan op het lokale Romaschooltje onderwijs te krijgen. Wij zoeken maandelijkse sponsoring (€ 25,-) voor hen. Interesse? Meld je aan!

Of sponsor een ander kind voor deelname aan een Roma Kids Project.

 

 

Christian Roma Support

Vierambachtsstraat 20

3023 AM  Rotterdam

info@christianromasupport.nl

(010) 477 44 42

IBAN:
NL41 INGB 00059 86 122

KvK:
53163095

RSIN:
850774767