Selecteer een pagina

CRS start Roma Kids Project in Chust

We dachten dat we het ergste wel hadden gezien onder de Roma, totdat we geconfronteerd werden met een totaal verpauperd Roma-kamp aan de rand Chust, een stadje gelegen in een bergachtig gebied in het Zuid-Westen van Oekraïne.

De bewoners leven in diepe armoede, leiden regelmatig honger en gaan dagelijks naar de vuilnisbelt om bruikbare dingen te zoeken die ze proberen te verkopen. Er is bovendien nog geen elektriciteit, zodat de mensen bij kaarslicht leven. Waar in andere Roma-kampen een televisie-toestel of mobiele telefoon nog een blik kan geven op de buitenwereld, groeien de kinderen hier geheel geïsoleerd op, met zo goed als geen mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

Illegaal

De Oekraïense evangelist Sergey Litvinov is een kerkje begonnen in het kamp en is met hulp van CRS hard bezig om een elektriciteitsnetwerk in het kamp aan te laten leggen. Hij loopt echter tegen veel corruptie aan want de nabijgelegen punten vanwaar elektriciteitskabels kunnen worden doorgetrokken, zijn allemaal illegaal aangelegd. Het `officieel’ maken van het netwerk kost veel tijd vanwege allerlei bureaucratische procedures om de vereiste documenten te verkrijgen. We hopen in 2020 alle gezinnen van elektriciteit te voorzien.

Eerste activiteiten

Gelukkig staat er inmiddels wel een stenen gebouwtje waar allerlei activiteiten georganiseerd worden zoals vrouwenmeetings, gebedsbijeenkomsten en sinds kort ook een Roma Kids Project. De kinderen krijgen er goede voeding, training in basisvaardigheden en bijbelonderwijs. We zijn blij dat de hulp in Chust op gang is gekomen en weten uit ervaring dat dit de levensomstandigheden aanzienlijk zal verbeteren en dat deze kinderen weer hoop hebben op een goede toekomst.

Meehelpen? Lees hier meer over Roma Kids Projecten en meld je aan!

Christian Roma Support

Vierambachtsstraat 20

3023 AM  Rotterdam

info@christianromasupport.nl

(010) 477 44 42

IBAN:
NL41 INGB 00059 86 122

KvK:
53163095

RSIN:
850774767