Selecteer een pagina

Licht in de duisternis: Geïsoleerd Roma-dorp in Oekraïne krijgt eindelijk elektriciteit.

We dachten dat we als Christian Roma Support (CRS) het ergste wel hadden gezien onder de Roma, totdat we geconfronteerd werden met een totaal verpauperd Roma-kamp aan de rand van Chust, een stadje gelegen in een bergachtig gebied in het Zuid-Westen van Oekraïne. Tot voor kort was er zelfs geen elektriciteit! Maar daar is nu verandering in gekomen: alle Romahuisjes hebben eindelijk licht.

 

Middeleeuwse toestanden

De bewoners van het Roma-kamp in Chust leven in diepe armoede, leiden regelmatig honger en gaan dagelijks naar de vuilnisbelt om bruikbare dingen te zoeken die ze proberen te verkopen. In de winter als het vroeg donker is, leven de mensen bij kaarslicht. Waar in andere Roma-kampen een televisie-toestel of mobiele telefoon nog een blik kan geven op de buitenwereld, groeien de kinderen hier geheel geïsoleerd op, met zo goed als geen mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

 

Stroom

Dankzij de inspanningen van de Oekraïense evangelist Sergey Litvinov is hier gelukkig verandering in gekomen. Sergey had al relaties opgebouwd binnen deze Roma-gemeenschap omdat hij hier een kerkje was begonnen. Toen CRS in 2017 met hem in contact kwam, ontstond al snel het plan om een elektriciteitsnetwerk aan te leggen in het dorp.

 

Illegaal

 

Dit bleek een lastige opgave. Sponsoren waren snel gevonden voor deze schrijnende situatie, maar Sergey liep aan tegen de Oekraïense corruptie. De nabijgelegen punten vanwaar elektriciteitskabels konden worden doorgetrokken, bleken allemaal illegaal aangelegd, dus zonder officiële papieren. Het kostte Sergey die, net als CRS, niet mee wilde werken met deze corruptie veel extra tijd en moeite om het netwerk `officieel’ te maken vanwege allerlei bureaucratische procedures om de vereiste documenten te verkrijgen.

 

Elk huisje verlicht

 

Uiteindelijk is het allemaal gelukt zodat in oktober 72 huisjes voorzien waren van stroom. Met name voor de kinderen breekt een nieuwe tijd aan: naast een lamp, die `s avonds goed licht geeft, zijn er ook stopcontacten aangelegd om stroom voor andere doeleinden te gebruiken.

Roma Kids Project

CRS is in het kamp gestart met een Roma Kids Project: dus de kinderen krijgen goede voeding, training in basisvaardigheden, bijbelonderwijs en hulp om naar school te gaan. Wij hebben alle hoop en verwachting dat de Roma-kinderen van Chust een betere toekomst wacht en zijn benieuwd naar hun verhalen over 5 jaar.

Meehelpen? Lees hier meer over Roma Kids Projecten en meld je aan!

Christian Roma Support Vierambachtsstraat 20 3023 AM  Rotterdam info@christianromasupport.nl (010) 477 44 42
IBAN: NL41 INGB 00059 86 122 KvK: 53163095 RSIN: 850774767